Дунав при Лом прелива, достигна 782 сантиметра!

Posted: април 8, 2013 in Uncategorized

61107439Продължава да се покачва нивото на река Дунав в българският участък. Вече близо две седмици високите води притесняват жителите на населените места по поречието на реката. След като преди няколко дни реката започна да наводнява мазета в Лом, то днес достигна най-високите измерени стойности за тази година- 782 сантиметра. В градът е обявена втора степен от опасност от наводнение. Дигата, която беше изградена с европейски средства и предпазва града от наводнение, може да устои на водни количества от 840 сантиметра. Според прогнозите в следващите дни нивото на Дунав ще продължава да се покачва, с по няколко сантиметра на ден.

Untitled

 

Данните от другите станции в български градове, където се измерва нивото на реката, са също тревожни. Нивото на река Дунав при видин се покачи за изминалото денонощие с 6 сантиметра и вече е 766. Там е обявена първа степен на тревога, като при ниво от 800 сантиметра се очаква обявяването на втора степен.

В следващите дни се очаква Дунав да се покачи с още около 10-15 сантиметра, но са възможни и по-високи стоежи на водата след обилните валежи от дъжд по горното й течение и по-точно на територията на Унгария и Сърбия.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s